Historien om vandrerhjemmene

Vandrer hjemmene har i fra den spede starten vokst seg til og bli ett enormt stort overnattings tilbud som befinner seg i stort sett over hele verden. I starten var jo gjerne de første vandrerhjemmene skoler og lignende bygninger, her lå man i stor saler og delte kjøkken og toaletter med de andre. Denne myten har blitt hengende igjen i mange år, men i dagens vandrerhjem finner man for det meste vanlige rom. Det noen steder man også kan finne saler eller store rom med flere sengeplasser, disse egner seg godt til klasser eller grupper på tur.

Rickard Schirrmann

Det var tidlig på 1900 tallet at Rickard Schirrmann startet den første formen for vandrerhjem. Internasjonalt ble det kalt Internasjonal Youth Hostel Federation senere Hostelling Internasjonal. Han var på den tiden en skolelærer som sammen med Wilhelm Munker så behovet for overnattings steder for skoleklasser ute på tur. Skoleklassene var ute på landsbygda for og ha undervisning om livet ute på bygda. Han startet med disse turene for elevene da han var bekymret over manges velferd og helse inne i byene. Til å begynne med overnattet de på skolene rundt omkring, da særlig i ferietiden. Det første vandrerhjemmet åpnet han på den skolen han jobbet ved i 1912, han kalte det da Jugendherberget.  Skolen var da en del av Altena Castle og han åpnet i en bygning som var tilknyttet skolen. Syv år senere startet han opp organisasjonen German Youth Hostel Assosiation, som snart ble en internasjonal suksess. Mange land hadde det samme behovet for sine elever, man ville ha bybarna ut på landsbygda for og lære om livet der samt at de trengte denne formen for avkobling. I 1932 hadde dette opplegget spredt seg til så mange land at det ble startet opp en mere internasjonal organisasjon, den fikk da navnet Internasjonal Youth Hostel Federation. Det var i den første tiden hele 11 land i Europa som ble med i denne organisasjonen, det tok ikke mere enn to år senere så fulgte Amerika etter. I starten var det rundt 2000 registrerte vandrerhjem i Tyskland og det var rundt 600 til rundt omkring i Europa. Dette har jo vokst voldsomt og i dag er det over 4000 vandrerhjem på verdensbasis som samlet kan notere seg noe over 33 millioner overnattinger pr år. Man kan trygt si at det har blitt en stor suksess.

Smith

Smith

I Amerika var det ekteparet Monroe William og Isabel Smith som startet opp vandrerhjemmene der. I likhet med Schirrmann var også Monroe lærer, det var da han og kona traff Schirrmann og hørte om vandrerhjemmene at de fikk ideen til å starte opp det samme i Amerika. Han tok noen år senere og startet opp med nok en organisasjon for de unge, det var Youth Argosy som skulle hjelpe studentene med og reise rundt i verden for å studere i andre land.