Norge rundt på vandrerhjem

Norge har ganske mange vandrerhjem som tilbyr både aktiviteter, overnattinger, bevertning og mye mer. Jeg skal nå ta dere med på en liten presentasjonsrunde rundt i landet. De vandrerhjemmene jeg velger er valgt helt tilfeldig og ikke for noen spesiell grunn.

Tønsberg

Første stopp på min vandrerhjems reise i Norge blir i Tønsberg og på Tønsberg Vandrerhjem. Dette hjemmet ligger meget sentralt plassert i byen, like ved Slottsfjellsmuseet og Osebergskipets baug og slottsfjelltårnet. Bare en liten spasertur fra Tønsberg togstation. Her er det flere arrangementer utover sommeren. Jeg kan nevne i flertall arrangementer som teatersommercamp, sommerkino for barna, konserter og slåttekurs mm. Så det er nok av muligheter for både barn og voksne.

Nyte rømmegrøt på seterkafeen eller ta seg en tur ned til Tønsberg brygge hvor det arrangeres båtrace nesten hver sommer. Er du der på riktig tid så kan du få se virkelig fart og spenning på vannet. For de som ikke liker å ligge ved stranden er en tur innom Active badeland med vannsklier, flere basseng, boblebad eller en tur i badstuen. Eller en tur innom Høyt og lavt –klatre og aktivitetspark med zip-lines mellom tårnene om en liker høyder. Ellers kan jeg nevne Midtgardsentret- alt om vikingenes verden med aktiviteter og lekeområde for de minste. Den berømte maleren Edvard Munch finnes også i området. Området rundt Tønsberg er kjent for sine mange arrangementer på sommeren., og det burde være noe for alle og enhver.

Mandal

Videre nedover sørlandets kyst kommer jeg til Mandal før jeg finner et nytt vandrerhjem som vekker min interesse. Det viser seg nemlig at dette er ett ombygd fengsel. Når man så er i Mandal så er det ikke langt igjen til f.eks. Norges sørligste punkt – Lindesnes fyr som ligger rett ved Sjøsanden strand. Men også rett utenfor Mandal har vi et annet av Norges sydligste punkter om man regner med holmer, skjær og øyer. Den lille øya Pysen rett utenfor Mandal viser seg nemlig å ligge noen meter lenger syd enn Lindesnes fyr. En annen severdighet i Mandal området er Vigelands hus som er barndomshjemmet til kunstnerne Emmanuel og Gustav Vigeland. Mandal bymuseum kan også være verdt en tur innom, kulturhuset Buen, golfbanen, kanoturer mm. En spasertur i byens hvite trehusbebyggelse er også verdt en tur.

Vestlandet

Etter å ha blitt mettet på severdigheter og opplevelser rundt Mandal, runder vi av i syd Norge og setter nesen litt Nord vestover. Ferden går videre til Flørli vandrerhjem, som vi finner liggende idyllisk og fint midt inne i Lysefjorden. For å komme hit må man ta ferje eller gå til fots over fjellet. Stedet Fjørli er kjent for Fjørli-trappene, verdens lengste tretrapp med 4444 trappetinn med en vidunderlig utsikt over lysefjorden. I nærområdet tilbys det turløyper, fiske eller vannsport. Preikestolen ligger bare 8 km unna. Så det er mange muligheter for di som liker tur og friluftsliv her.

Før man kommer ut til Flørli så har man jo passert flere andre kjente steder i Norge. Også flere byer med mange muligheter. Artikkelserien min fortsetter i en ny del ganske snart. Følg med.