Overnatting kan være så mangt

Jeg burde kanskje heller ha skrevet at overnattingssteder, kan være så mangt. Jeg tenker å nevne noe egne opplevelser og erfaringer, knyttet til dette med overnatting når man er ute på tur. Det finnes et stort antall forskjellige konsepter og tilbud, og det gjelder å finne det som passer best både til ditt behov og ikke minst budsjett. Det at det er store prisforskjeller innen alle segmenter, er det ingen tvil om. Men det å sette opp en liste over type overnattingssteder, i prioritert rekkefølge – kan være et godt tips. Om man skal på langtur, synes jeg ofte det er best å booke direkte når man er fremme på destinasjonen. Men faren med dette er naturlig nok, at det på visse tider av året kan være fullbooket når man ankommer – og det kan jo være en stressende situasjon for alle og enhver.

Veksle mellom de forskjellige alternativene

Som jeg nevnte i min innledning, så skal jeg ta med en egen erfaring fra en langtur jeg tilbakela på sykkel for noen år tilbake. Jeg hadde lenge planlagt turen, og forberedt meg så godt som det var mulig å gjøre. Min plan var at telt skulle være min primære måte å overnatte på, men jeg hadde klokelig også sett på alternative måter å få seg en natt søvn på.

Været er avgjørende

Det jeg nå skal skrive om, avhenger så klart av hvordan type ferie/tur man er ute på. Men for min del som skulle tilbakelegge cirka 2500 kilometer på sykkel, var været veldig avgjørende for hva jeg valgte av overnattingssteder. Men det er jo ikke bare syklister som kan komme i et dilemma, som gjør at man må velge alternativer til det som er planlagt.

Backpackere

Jeg følte meg nesten som er backpacker på to-hjuling, for i utgangspunktet skulle jeg jo bo rimelig i mitt medbrakte telt. Backpackere har jo typisk lavt budsjett, og på mange måter hadde jeg også det – når det kom til overnatting og hva jeg hadde satt opp som makspriser for én natt.

Mye regn og lave temperaturer

Til tross for at sykkelturen ble gjennomført i juli måned, så ble både regn og lave sommertemperaturer et problem allerede tidlig på turen. Da måtte plan B iverksettes, og mitt nyinnkjøpte sykkeltelt ble ikke brukt annet enn første natten ved startstedet på Lindesnes fyr – det var nemlig Lindesnes – Nordkapp som skulle tilbakelegges. Det ble mye bruk av campinghytter på min ferd nordover, som gikk opp langs Sørlandskysten, Vestfold, Østfold (Bastøfergen) Sverige, Finland og inn i Norge over Finnmarksvidda til Alta, Honningsvåg og Nordkapp.

Mye regn og lave temperaturer

Hotell

Men jeg fant ut at jeg hadde budsjett til noen hotellovernattinger, og følelsen når man kunne komme inn i en varm dusj og en deilig dobbeltseng etter 15 mil på sykkelen – ja den er ikke lett å beskrive. Mine erfaringer på denne 16 dagers turen, er at det er store prisvariasjoner på overnatting både i Sverige og i Norge. Men kvaliteten opplevde jeg som generelt svært god, uansett prisklasse så var det i alle fall mer enn godt nok for meg.