Rundt i Nederland

Etter en liten reise gjennom Tyskland havnet jeg i Nederland. Her er det mange muligheter i alle retninger, men jeg havnet ganske midt i landet i en by som heter Arnhem. Turen går nå videre derfra og til Amsterdam.

Amsterdam

Stayokay Amsterdam Vondelpark ligger midt i det “grønne hjertet” av Amsterdam. I midten av den berømte Vondelpark som en liten oase midt i byen. Med gangavstand til det meste rundt omkring er har den en flott beliggenhet. Noen av de nærmeste serverdighetene er Van Gogh museet, rijksmuseet og The Leidseplein. Amsterdam er jo hovedstaden og den mest folkerike byen i Nederland. Med over 2,4 millioner i hovedstadsområdet. Fra og være en liten fisker landsby på 12. tallet til dagens by har det virkelig forandret seg. Det var under den Nederlandske gyldne alder på 17. tallet at byen ble en av av de viktigste havnene i verden som var et resultat av nyskapende utvikling i handelen. Amseterdam haven er i dag den som er regnet som den 5. største i Europa.Her finner man mange historiske bygninger og byggverk. Amsterdam børsen, den eldste børsen i verden ligger i sentrum av byen, Amsterdam kanalene fra 17. tallet, Amsterdams forsvarslinje fra 1920 tallet er begge på Unesco`s verdensarv liste. Amsterdam er også den kulturelle hovedstaden i Nederland. De historiske kanalene, rijksmuseum, Van Gogh museet, Stedelijk Museet, Hermitage Amsterdam, Anne Frank House, Amsterdam museet, rød lys distriktet og de mange cannabis kaffebarene trekker godt over 5 millioner internasjonale besøkende årlig.

I Amsterdam har man over 130 forskjellige festivaler i året, så det er nok ikke vanskelig og finne noe som passer deg selv. I nærområdet rundt vandrerhjemmet finner man strand, sykkelstier, golf, gym, kino, parker, lokale markeder, supermarkeder, svømmebasseng, restaurant er og ett bra natteliv. Museer og andre historiske byggverk er det mange av i byen, det er bare og ta seg en liten spasertur eller sykkeltur så finner du nok garantert noen. Da setter jeg kursen videre til The Hague.

THE HAGUE

Neste stopp blir The Hague og til vandrerhjemmet Stayokay Den Haag. Det ligger bare en 10 minutters spasertur fra sentrum av byen. Med sine over 1 million innbyggere inklusive forstedene er dette Nederlands 3. største by. Byen har sin opprinnelse fra ca 1230 så det her er en gammel by. Haag har sin opprinnelse fra Binnenhof, bydelen som fortsatt betraktes som det kulturelle sentrum i byen. Her er det masse og oppleve av gammel arkitektur og kunst. Her ligger også Residentieorkesteret og Lucent danstheater, Scheveningen er ett kulturhus med egen kino- Pathe og Circustheater som er verdt ett besøk. Museer er det flere av i byen som Mauritshuis som rommer malerier av Nederlandske mestere, så er det vitenskapsmuseet Museon, det moderne kunstmuseet Gemeentemuseum, det historiske museum Haag Historisch Museum, det nasjonale postmuseet Museum voor Communicatie, Museum Bredius, Louis Couperus Museum, museet Beelden aan Zee i Scheveningen og det som var fengslet Gevangenport. For de som liker kveldene mere, er det meste av nattelivet konsentrert rundt ved strandpromenaden med sine barer, gamblinghall og restauranter. Det er også her i byen den Nederlandske monarken har sin bolig, Huis Ten Bosch I Haagse Bos.  Det er også her tema parker, strand, sykkelstier, golf, lokale markeder, supermarkeder mm.

Da var min tur over for denne gangen, Hvor jeg setter kursen neste gang finner du ut om du blir med videre i neste artikkel.