Unike typer overnatting

Når man legger ut på tur i dag, finnes det et mylder av overnattingsmuligheter. Jeg tenker her å konsentrere meg om utvalget i Europa. Hotell er nok den vanligste måten å overnatte på, og man finner ofte billige alternativer om man er ute etter noe som ikke skraper lommeboka. Det er fascinerende at det nå popper opp flere unike og kreative overnattingsmuligheter.

Ishotell

De siste årene har kombinasjonen is og hotell gjort sitt inntog. Jeg hadde et vennepar som giftet seg på Alta ishotell for en del år siden, og det var første gang jeg hørte om konseptet. Sorrisniva igloo hotell i Alta bygges opp hver eneste vinter, og tema endrer seg fra sesong til sesong. Her sover du på reinskinn i en seng lagd av is, og kveldsdrinken tar du i hotellets bar som også er av is. Hele hotellet er snø og is. Det høres ut som en kald fornøyelse, men det mest unike med en slik overnatting er nok atmosfæren du får oppleve.

Glamping

En annen måte å overnatte på som er ganske interessant, er ”glamping”. Glamping er satt sammen av ordene glamorøs og camping, så da skjønner du kanskje hva konseptet innebærer. Det er kanskje ønsket om å føle seg nærmere naturen som har skapt denne nisjen. Camping er ikke for alle, så dersom man tilfører litt glamour rundt det blir det attraktivt for veldig mange flere. Som regel skal toalettmuligheter være i umiddelbar nærhet, og selv om du tøffer det til ved å sove utendørs, så skal det være luksuriøst likevel. Gran Canaria har tatt etterspørselen seriøst, og tilbyr den svært spesielle domen sin for glampere. Bygd av plast, får besøkende en fabelaktig utsikt, enten det er nattehimmelen man vil beundre, Tamadaba Natural Park eller havet.

Glamping

I Norge ligger vi heller ikke på latsiden hva gjelder glamping, og om du kombinerer glasskuppel med nordlys, så har du en vinner. På Rebbenesøy i Nord-Norge kan du sove i en yurt helt nede i fjæra. Mongolske nomader har i flere hundre år brukt en spesiell type telt. Disse teltene kalles for yurt, og har blitt modernisert med glass både i vegg og tak. Slik får du en følelse av å ligge under åpen himmel, selv om du ligger godt beskyttet innendørs. Om du er riktig heldig, så åpenbarer himmelen en spektakulær nordlysforestilling for deg, og du har et minne for livet. Spesielt turister fra Asia er veldig opptatt av nordlyset, og ryktene sier at ifølge en japansk myte vil kvinner bli velsignet med pene og lykkelige guttebarn, dersom de blir unnfanget under nordlyset.

Om du er fascinert av historie, kan Airth Castle i Skottland være verdt et besøk. På dette spahotellet i Falkirk har både ansatte og gjester opplevd uforklarlige hendelser. Barnelatter høres i gangene på tider hvor ingen barn er registrert som gjester. Det sies at det var en brann på slottet for flere hundre år siden, hvor en barnepike og to barn omkom. Mange sier de har sett dem gå igjen, og flere rapporterer at oppholdet har vært ekstra fredelig grunnet spøkelset av barnepiken som har passet på deres små barn.