Vandrerhjem

Her kommer en serie med artikler om vandrerhjem i Norges land og hva som er å finne rundt disse. Tur ruter, severdigheter, natur, aktiviteter i nærheten og litt fakta rundt alt dette igjen. Det finnes selvfølgelig vandrerhjem utover Norges grenser også – så kanskje jeg tar en liten tur ut i verden og skriver litt derifra også. Det vil du kun få vite om du følger med her videre fremover.

For alle

Det er mange muligheter å tilbringe ferie og fritid på. Flere finner turen til ett eller flere av di flotte vandrerhjemmene spredt rund om i landet. De har som regel ett rimeligere overnattingstilbud en hoteller og hytter. Det er ikke bare backpackere men familier og vennegrupper som finner veien til vandrerhjemmene. Flere har kurs og konferanse muligheter, samt selskapslokaler.

Det er mange som mener at vandrerhjem kun har store sovesaler og at man må dele bad med andre mennesker, men det stemmer ikke. Di fleste har mindre rom for 2-4 personer med egne bad. En annen ting folk trur er at det er dårlig kvalitet på både rom, senger og frokost, Standaren på rommene er nok ikke hotellstandar men greie nok og frokosten er ikke «svett» ost, men en god vanlig frokost.

Vandrerhjemmene finnes spredt fra sør i landet til langt nord. Mange legger opp sine turer etter vandrerhjemmenes beliggenhet. Det finnes mange severdigheter og fritidstilbud rundt om i distriktene ved vandrerhjemmene. De har også sine egne turløyper i området, da gjerne tilknyttet lokale serverdigheter eller ved store turistmagneter.

Mange muligheter

Kan nevne noen, Hellesylt vandrerhjem som ligger der fergen til Geiranger går ifra, Du kan også ta en sightseengbåt fra Geiranger og til under fjellgårdene så du kan ta deg en tur opp og se.  Sogndal vandrerhjem som ligger ved Nigardsbreen og Breheimsenteret, du kan også ta båten til Flom og ta Flåmsbanen. Preikestolen vandrerhjem. Nordkapp vandrerhjem. Å vandrehjem som ligger nesten ytterst i Lofoten, her er det flere vandrehjem så mulighetene er mange. Rukan vandrerhjem det var jo i Rukan det Norske industrieventyret begynte. Og det var her den dramatiske tungtvannaksjonen ble gjennomført under krigen. Museet på Vemork, Rukanfossen eller turen opp til Gvepseborg hvor Hardangervidda starter. Dette var bare noen av di få vandrerhjemmene vi har i Norge. Mulighetene er mange.

Litt fakta

I Norge finnes det 82 vandrerhjem. 37 av disse er helårsåpne. Organisasjonen Norske vandrerhjem er i år 87 år gammelt. Norske vandrerhjem er en del av Hostelling Internasjonal, som totalt består av over 4.000 vandrerhjem. Hostell internasjonal ble opprettet i 1909 av Richard Schirrmann og Wilhelm Munker som så behovet for overnatting for elever ute på landet. Schirrman startet i 1919 German Youth Hostel Association.  Noe som fort ble en suksess og spredte seg utover verden. Det ble da i 1932 opprettet den Internasjonal Youth Hostel Federation. Det meste av Europa, Nord og syd Amerika, Canada, Australia, syd afrika og store deler av Asia.  I 2012 Ble det samlet inn data fra 18 land og di hadde over 3,3 millioner overnattinger.

Så at dette er et populært tilbud er det ingen tvil om. Det er mange unge som tar seg friår fra studier eller jobb, og reiser rundt om i verden som backpackere og bor på mange av disse vandrerhjemmene.